Featured Image -- 4926

so easy to undervalue yourself

something we need to read and understand

2/3 = ?

another inspirational story, from this book by Prof. Phil Cleaver (tengok cover page di atas)

I read something recently about pricing work — as a recent graduate I always find it awkward pricing work because you almost feel like you haven’t yet earned the right to charge a certain amount or that you should be doing it for free because you’re young and inexperienced.

It’s so easy to undervalue yourself, but, ironically, if you don’t value your work, no one else will either! Anyway, the story went like so :

One day Picasso, was sitting in a park sketching when a lady walking her dog recognized him as the famous artist. You’re Picasso, the artist! she gushed, and she insisted that he draw her likeness there and then. He obliged, taking a sheet of paper and with a couple of quick, simple strokes, he captured the womans profile.

It’s perfect!…

View original post 142 more words

Nokia Asha 503 – Bukan Windows Phone

Kini, bila kita cakap pasal telefon Nokia, mesti ramai yang akan ingat, Nokia = Windows Phone.

Ohhh. Microsoft memang berjaya membuatkan Nokia menjadi salah sebuah telefon dengan windows platformnya.

Tapi, bukan semua telefon Nokia itu windows phone. Tapi dalam post pasal Nokia Asha 503 ini, Nokia menggunakan OS Asha. Yah. Nokia Asha punya OS adalah ASHA sendiri. Lebih specific ; Nokia Asha platform 1.2

Sejak telefon Xperia Neo saya sudah meninggal dunia, saya telah shift menggunakan Nokia Asha 503, oleh kerana, buat masa ini, telefon itu sahaja yang mampu diperolehi, dan post ini, adalah comment dari saya berkenaan Nokia Asha 503 ini.

 

Seperti contoh gambar di atas, begini lah rupanya Nokia Asha 503 yang saya peroleh sekarang ini.

Dari segi Hardware/Physical Body nya, saya boleh katakan ia sangat kuat, dan boleh dibuat untuk baling pada orang, dan orang yang terkena , akan mengalami kesakitan yang tak terhingga sakitnya. Overall, the hardware and the quality build is good, well, for me.

Tapi dari segi sistem software nya pula?

Saya berikan 5/10 .

Kenapa?

Nokia Asha 503 mempunyai aplikasi yang sudah siap di pasang dan ia adalah basic application untuk pengguna sekarang, aplikasi tersebut adalah : Facebook, Twitter, WeChat, Whatsapp, dan LINE. Setiap daripada aplikasi sosial ini boleh digunakan dengan baiknya. Baru – baru ini juga, Facebook Messenger juga sudah masuk sekali dalam store Nokia Asha dan ia juga adalah salah satu aplikasi yang reliable dalam nokia asha 503.

Ya, dengan aplikasi yang kebanyakannya pengguna biasa sekarang guna, jadi, apa yang membuatkan saya bagi rating 5/10?

Yang membuatkan saya bagi 5/10 adalah disebabkan performance yang Nokia Asha ada untuk menjalankan semua aplikasi ini.

Performance Nokia Asha 503 tidak cukup kuat untuk menjalankan proses aplikasi sosial ini dengan smooth dan baik sepanjang hari, malah, ia akan membawa kesakitan hati yang teramat sangat pada setiap pengguna yang menggunakan setiap aplikasi tersebut dengan tegar. Jika anda seorang pengguna tegar aplikasi sosial, maka, jangan lah beli telefon ini. Bagi saya, jika anda ada duit cukup – cukup, pergi lah beli Windows Phone Nokia yang murah seperti Lumia 503 atau Lumia 603 dimana range harganya dalam rm300-rm500++, ataupun pergi lah beli Asus 4 yang range harganya lebih kurang rm 300-rm400

Dalam masalah yang dihadapi dengan Nokia asha ini yang tidak menentu, ada beberapa perkara juga yang membuatkan saya suka dengan Nokia Asha ini iaitu ;

Fastlane. Fastlane ni salah satu feature yang ada pada keluarga Nokia Asha dan keluarga Nokia X,X+,XL .

Apa yang bestnya tentang Fastlane adalah; boleh update status twitter facebook secara cepat, dan bagi kita tengok perkara yang kita telah buat pada telefon tersebut , dan membuatkan kita senang untuk bernavigasi dianatara bebera aplikasi dan messaging app dengan mudah.

Seperti gambar di atas, saya boleh ke Facebook untuk check comment dan berapa like yang saya telah dapat, dan bila saya kembalike fastlane, saya boleh pergi balik tengok, gambar yang telah di ambil, dan mungkin share dan post melalui facebook dan twitter, dan mungkin akan kembali kepada messaging app seperti LINE untuk kembali ber-chatting. Fastlane adalah salah satu feature yang mengubah cara pengguna untuk bernavigasi dengan mudah pada telefon ini.

 

Ada mahu recommend?

Hmm…

Bagi saya, saya tak recommend ‘sangat’ telefon ini pada pengguna yang tidak tahan sabar dengan menaip, sebab kadang – kadang keyboardnya menyakitkan hati. Jika ada duit lebih sedikit, beli lah telefon yang lebih baik , dan smooth. Sekarang, sudah ada banyak telefon yang murah dan selesa untuk dipakai.

Sekian sahaja.

Bye bye. 😄

 

 

Electronic Super Joy – Game ritma yang bagi rasa macam kat disco.

Electronic Super Joy adalah sebuah game platformer yang dibangunkan oleh Michael Todd.

Pertama kali ia di-demo-kan adalah di PAX Prime 2013. Pertama kali tengok game ni, memang sah sah indie dev yang telah mendapat inspirasinya daripada Bit Trip Runner, Super Meat Boy dan beberapa platformer yang best di luar sana.

Pertama kali main game ini juga , memberi first impression yang sungguh tidak disangka, bahawa game ini, memang betul betul beri lagu disco dan suara – suara yang sungguh mengairahkan.

Sebelum start main game ni, tertulis beberapa perkara diatas ini untuk mengingatkan kita tentang ‘bahayanya’ game ini. Haha. Dan memang betul apa yang dikatakan itu. Hahah.

Buat masa ini, aku baru sahaja lepas 3 level pertama dalam game ini, dan insyaAllah bila ada kesempatan dan mood nak main, aku akan sambung main dan perhabiskan.

Pesanan dari saya jika nak main dan feel betul betul, pakai lah headphone dan pasang max, kalau nak lagi feel disco-ish dan tidak takut untuk kena marah/tegur jiran/parents/roomate/toiletmate, maka pakailah speaker besar.

Itu sahaja. Terima kasih. 😄

A PSA ABOUT THE MEDIA / TECHNOLOGY

*NOTE* this is suppose to be in swf format , i export it to .mov format. the quality is OUT a bit.

This is a flash animation assignment for my Web Interactive Class.
A flash animation PSA about the media / technology that has been sucking our mind .

Theme/Concept
still photograph retro comic like animation

I made all this with all the picture i have in my computer library

smart phone -> bluetooth -> elementary luna

Mungkin semua orang tak tahu macam mana nak dapat files yang dihantar dari smart phone lalu bluetooth ke komputer linux / ubuntu / elementary masing – masing. 

Sebab system setting untuk dapatkan files dari smart phone bukan hanya kena pair kan antara dua device tu, tapi kena TICK satu CHECK BOX dalam PERSONAL FILE SHARING.

Jom.

Kalau anda pengguna linux ubuntu dan sewaktu dengannya, anda sepatutnya tahu, just go to bahagian yang boleh search for application windows, dan type : PERSONAL FILE SHARING. 

Image

Jika korang gunakan elementary luna, ini adalah Indicator Synapse , ia macam Dash dalam Ubuntu, boleh search file, aplikasi etc dalam komputer .

next,

Image

TICK, checkbox RECEIVE FILES IN DOWNLOADS FOLDER OVER BLUETOOTH, dan close. Lepas ni, cuba test, insyaAllah you are good to go after this.

Bila terima file, akan ada keluar pop up window sebegini…

Image

Sampai disitu sahaja, harap tuto ini membantu .

Semester 3

Semester 3.

Kenapa tiba – tiba nak semester 3?

baru sahaja nak start cuti 2 bulan , aku cakap pasal sem 3?

Hmm. Okey.

Post ini adalah untuk mengingatkan aku apa yang patut aku ambil untuk semester depan. At least sudah ada blog post berkenaan semester 3 .Jika aku punya kertas yang mengandungi rancangan belajar pelajar new media ni hilang, aku masih boleh tengok disini.

Subjek yang patut aku ambil untuk sem depan adalah …

Rekabentuk Digital 2 VMT201/3

Media Interaktif & Teknologi Web 2 VMT202/4

Produksi Video Digital 2 VMT 204E/3

Permodelan Grafik 3D VMT 205/3

Rekabentuk Struktur Naratif VMT 206/3

Semua subjek diatas adalah subjek Teras ya.

untuk subjek Umum , aku plan untuk ambil Bahasa Inggeris 2.

dan sebab HE telah di kecualikan insyaAllah, jika dapat. aku akan ambil Ko-K Seni Khat sekali .

Okey. InsyaAllah jumpa next sem 🙂